Aneroksiya Nervoza Nedir?
By: Epik Psikoloji
Kategoriler:
Aneroksiya Nervoza Nedir?
Aneroksiya Nervoza Ne Demektir?
Anoreksiya Nervoza yemek yememek, çok az uyumak fakat yemekten veya uykudan enerji toplamadan çok aktif bir hayat yaşamaya çalışma belirtileri gösteren ve hem bedeni hem de zihni etkileyen psikolojik bir bozukluktur.
Bu bozukluğa sahip olan insanlar fazla kilolu olma korkusuna sahiptirler veya fazla kilolu olduklarını düşünürler. Bu nedenle de ya çok az yemek yeme ya da hiç yemek yememe eğilimindedirler.
Buna bağlı olarak Aneroksiya Nervoza hem fiziksel hem de psikolojik özellikler taşır. Az yemek yeme hatta bazen hiç yememe durumu kişinin abartılı bir şekilde zayıf olmasına neden olur.
Kişiler az yemek yedikleri hatta hiç yemedikleri için dolaylı olarak enerjisiz ve güçsüz kalırlar ve bunun yanında sürekli üşüme hissederler.
Genelde bu bozukluk, kişilerin diyet yapma düşüncesiyle başlar ve zamanla kontrol edilemez bir hale gelir. Takıntılı düşünceleri olan bu kişiler hayatlarında sadece diyet, yemek ve kilo üzerine olan konuları düşünür ve hayatlarını buna göre yönlendirirler.
Aneroksiya Nervoza, genellikle ergenlik döneminde başlamakla birlikte nadiren de olsa erişkinlikte de başlayabilir. Bu nedenle, ergenlik çağındaki gençler özellikle vücut algıları açısından gözlemlenmelidir.
Aneroksiya Nervoza Neden Olur?
Anoreksiya Nervoza için kalıtım etkisinin %28 ile %74 arasında olduğu tahmin edilmektedir. Bir başka teori ise, güzellik algısının ön planda tutulduğu toplumlarda bu bozukluğun görülme sıklığı diğer toplumlara oranla daha fazladır.
Her bozukluk türünde olabileceği gibi Aneroksiya Nervozaya da genetik yatkınlığın neden olabileceği düşünülmektedir. Yeme bozukluklarında görüldüğü gibi bazı duygu durum değişiklikleri de bu atakları tetikleyebilmektedir. Anoreksiya Nervozaya sıklıkla anksiyete bozuklukları, depresyon ve obsesif kompülsif bozukluk da eşlik edebilmektedir.
Aneroksiya Nervoza Belirtileri Nelerdir?
– Yemek yememe veya çok az yeme durumu sonucunda görülen ciddi kilo kaybı,
– Kısa süre içinde olması gerekenden çok daha fazla yemek yedikten sonra bu yemeği kusmak,
– Kişinin vücudunda kıllanmanın artması,
– Psikolojiyi etkileyen bir hastalık olduğundan sürekli depresif ve endişeli bir durumda olma,
– Uyuma konusunda sıkıntılar çekme,
– Kilo takıntısı olmasından dolayı çok ağır egzersizler yapma,
– Zayıf olduğu durumda bile kilolu olduğunu düşünmek ve kilo almaktan da korkmak,
– Düşüncelerinin sürekli yemek, kilo ve diyet üzerine olması,
– Kişi eğer kadınsa 3 ay boyunca menstrüasyon görmemesi,
– Mide ağrıları, kabızlık, ishal gibi gastrointestinal sistem rahatsızlıklarına yol açması,
– Cilt ve saçlar üzerinde beslenmenin yetersiz olması nedeniyle olumsuz etkiler görülmesi,
– Yemek yemenin üzerine sürekli kusulması ve ağza mideden gelen asit nedeniyle diş minelerinin hasar görmesi ve dişlerin çürümesi,
– Açlığı reddetme veya yememek için bahane uydurma,
– Başkalarının yanında yemek yemeyi istememek,
– Cinselliğe ilginin azalması,
– Kat kat giyinerek kendini örtme,
– Kilo alma korkusu ile sürekli tartılma veya ölçülme,
– Ne kadar yemek yendiği konusunda yalan söyleme,
– Sinirlilik,
– Şişman uzuvlara sahip olmaktan şikayet etme,
– Şişmanlık belirtisi olarak algılanan kusurlar için aynada sık sık kendini kontrol etme,
– Sosyal olarak geri çekilme,
– Uykusuzluk,
– Genellikle yağ ve kalorisi düşük olanlar birkaç besin türünü güvenli yiyecekler olarak tanımlayıp, başka besinleri yememe,
– Yemeği çiğnedikten sonra yutmadan tükürmek gibi beslenme ritüelleri benimseme,
Aneroksiya Nervoza’nın Nedeni Nedir?
Birden fazla faktörün toplanması sonucunda kişide görülen bir bozukluktur. Bu bozukluğun görülme riskini arttıran bazı sosyal ve fiziksel faktörler vardır. Bu faktörler:
– Ailede veya yakın çevrede anoreksiya nervoza gibi bir yeme bozukluğunun bulunması,
– Bedenini kullanarak yapılan işlerle uğraşmak, (Bu işlere örnek olarak dans, bale, mankenlik veya jimnastik verilebilir.)
– Cinsel yönden çekici olmak için çok zayıf olmak gerektiğini düşündüren sosyal baskı,
– Stres,
– Boşanma, taşınma, okul değiştirme veya sevilen birinin kaybedilmesi gibi zor deneyimler atlatmak,
– Cinsel anlamda büyümenin ergenlerde getirdiği kafa karışıklığıdır.
Aneroksiya Nervoza ile Ortaya Çıkabilecek Komplikasyonlar Nelerdir?
– Sık sık kusma/kusma için kendini zorlama
– Kan değerlerinde bozulma
– Kalp rahatsızlıkları
– Düşük vücut ısısı
– Halsizlik
– Baş Ağrısı
– Güçsüzlük
– Uykuya eğilim
– Büyümede gerileme
– Yaraların geç iyileşmesi
– Kalp ritim bozuklukları
– Kemik kaybı
– Diş kaybı
– Riskli üreme görülebilmesi
– Sindirim sisteminde bozulmalar
– Hayati risk
Aneroksiya Nervoza Nasıl Tedavi Edilir?
Bu bozukluğun başlangıcı genellikle psikolojik olduğu için kişinin mutlaka bir psikolojik destek alması önerilir. Aneroksiya Nervozanın psikolojik safhasından sonra bedende yeme bozukluğundan dolayı oluşmuş rahatsızlıkları tedavi etmek için de tıbbi destek almak oldukça önemlidir.
Genelde ergenlik döneminde görülmeye başlanan bu bozukluğun tedavisinde ve teşhisinde ailenin rolü büyüktür. Ailelerin bu konuda bilinçli olmaları gerekmektedir. Aneroksiya Nervoza psikolojik kökenli bir bozukluk olduğu için tedavi süresince ailenin destekte bulunması çok önemlidir. Bozukluğun ilerlemeden ve bedende çok büyük sorunlara yol açmadan teşhis edilip tedaviye başlanması bu durumdan kurtulma oranını olumlu yönde ve büyük oranda etkilemektedir.
Bu tedavinin psikolojik evresinde kişinin kendi bedeniyle barışmasını sağlamak, bedeniyle ve kilosuyla alakalı veya yeme düzeniyle alakalı olan yanlış algıları düzeltmek temel hedef olarak yer almaktadır. Tedavinin psikolojik evresinde bilişsel davranışçı terapi (BDT) gibi yöntemler uygulanabilir.
Aneroksiya Nervoza Tekrar Eder Mi?
Anoreksiya Nervoza tedavisi bittikten ve kişi iyileştikten sonra, daha önce bu bozukluğa neden olan etkenlerle yine karşılaşılırsa tekrar edebilme durumu vardır. Yaşam boyu risk ve nüksleri önlemek adına bozukluğun rutin takibi ve kontrolleri oldukça önemli ve gereklidir.